Passa al contingut principal

Passatges d'història, fer memòria


21/2/2019
1714

Felip V castigava amb pena de mort els qui portaven una cinta groga....

L'articulo és de la revista prestigiosa Sàpiens, com vostès observaran en l'articulo, et posen en situació "breument" d'un passatge de la nostra història.
Els colors per si mateix tenen una influència, transmeten una sensació. Quan es pensa en l'amor, el color que domina en les nostres ments, és el vermell.
Es pot pensar, que és una creença imposada en una continuïtat en el temps, o també, que el vermell és el color de la sang, i l'amor la sang altera.
El color per si mateix té una influència, peró,  i si li donem una intencionalitat? és a dir triar els colors en funció del que transmeten, o bé han representat al llarg de la història.
El cas, és que ens influeix. Pot ser de manera conscient o inconscient.
Els convido a llegir l'articulo.

https://www.sapiens.cat/epoca-historica/historia-moderna/catalunya-1714/felip-v-castigava-amb-pena-de-mort-els-qui-portaven-un-llac-groc_201850_102.html

Entrades populars d'aquest blog

FrancescBosch i Morata

FrancescBosch i Morata, valencianista republicà i home de govern

L’estrena del documental “Bosch i Morata. Sempre els quatre”, una estrena llargament esperada, ens ofereix una ocasió oportuna per traure al carrer una de les figures emblemàtiques del valencianisme de la II República, per desgràcia massa desconegut. Francesc Bosch i Morata, nascut a Xàtiva l’any 1902, era un metge republicà molt compromès en la política valencianista de la seua època.  En aquesta direcció, va col·laborar activament en periòdics tals com:
El Mercantil ValencianoUnidad AntifascistaEl Camí
La República de les Lletres Va presidir el Centred’Actuació ValencianistaC.A.V. i fou un membre destacat de l’AgrupacióValencianista Republicana i líder indiscutible del PartitValencianista d’Esquerra i d’Esquerra Valenciana. La seua gran obra la constitueix el seu programa ambiciós que va traçar-se en accedir al càrrec de diputat de Cultura de la Diputació de València, un càrrec que va intentar dotar-lo de les competèncie…

Cinisme semàntic i poder autoritari

Benvolgut, benvolguda,Et convidem a la Lliçó Inaugural Josep Irla 2019-2020, que enguany anirà a càrrec d’Ulises Moulines, catedràtic emèrit de filosofia de la Universitat de Munic i membre de l’Acadèmia de les Ciències de Baviera. Sota el títol «Cinisme semàntic i poder autoritari», el ponent oferirà una conferència a l’Aula Magna de la UB-Campus Raval (c/Montalegre 6, Barcelona), divendres 15 de novembre a les 12 hores. En acabar, se servirà un refrigeri.Per assistir-hi, cal inscripció prèvia a través del web irla.cat/llicoirla2019/. L’acte és gratuït.

'Soy ibicenca, no catalana', per Joan Miquel Delfa

L’últim programa de febrer de 2018 escolte la revista de premsa del programa matinal de Radio Nacional de España... realitzada per un italià: primera manca de congruència, i ho dic sense gens de xenofòbia; ítem més: els/les naturals d’aquella península cauen en general molt i molt bé a molts valencians, com ara Raimon.

Doncs este periodista estranger, per cert amic de Sa Majestat Joan Carles I, empra minuts de ràdio pública per a tot el “territorio nacional” en la “cuestión catalana”, i a continuació passa a llegir el titular de premsa que encapçala este article, referint-se a una metgessa contra “la imposición” de la llengua de Llull... a les Balears: fi de la discussió racional.

Fa anys que publique l’obvietat, gens admesa a l’Espanya castellana, que racionalment no es pot “imposar” la llengua autòctona; podem usar-la poc, no gens, molt, revitalitzar-la, recuperar-ne l’ús social, normalitzar-la... però no imposar-la, per definició.

Personalment reconec la incomoditat d’explicar pero…